Aeròdroms gironins (V) Tortellà

En aquesta ocasió hem decidit explorar les restes de l’aeròdrom republicà de Tortellà (Garrotxa), un dels onze camps d’aviació des d’on l’aviació republicana va enlairar avions durant el conflicte. Aquest aeròdrom ha estat estudiat i investigat de forma seriosa i amb detall pel company del Grup de Recerca de l’Aviació a Girona Julio Clavijo Ledesma.

Foto: Aleix GB

Hem fet aquesta excursió en una època estranya, on molta gent ha descobert que tenia un gran patrimoni a tocar de casa, un patrimoni ple d’història, que connecta amb la gent de les terres de Girona. Un patrimoni no massificat, normalment empaitat per gent que estima la història i la cultura i és respectuosa allà on va, allò que diríem ara «turisme de qualitat».

Doncs mentre deixem enrere les terres empordaneses, ens endinsem cap un paisatge diferent, el de la Garrotxa, envoltats de boscos i petites muntanyes, petits poblets i esglésies romàniques d’èpoques passades aquí i allà…

Arribem al Pla de Tapioles i entrem per un camí que ja coneixíem per una sortida escolar que es va fer l’any passat on vam acompanyar en Julio a guiar un grup d’estudiants de secundària d’Olot. Recorrem un petit camí amb arbres a dreta i esquerra i pensem si som al camí correcte. Cal preguntar sempre amb respecte a la gent que trobem, doncs és la qui millor coneix el terreny. Estem de sort, doncs ens trobem als propietaris del mas on es troben les restes de l’aeròdrom 3110, començat a construir a mitjans de 1938, on hi ha un gran refugi de personal amb dues entrades, escales amb una profunditat important i també sistemes de ventilació…

Foto: Aleix GB

De fet, al costat d’aquest refugi és on es troba el mas Pla, que va ser utilitzat com a caserna de l’aeròdrom. Insistim, no hauríem pogut descobrir aquest tresor sense demanar permís, doncs, per arribar al refugi, cal passar pel mas Pla. No és per menys, aquest aeròdrom amaga una interessantíssima història relacionada amb l’espionatge i el saboteig de l’aviació republicana i els preuats avions caça Polikarpov I-16.

La descoberta del refugi després de no saber si exactament podríem aconseguir el nostre propòsit, l’amable resposta de la gent del Mas del Pla, baixar els escalons amb la llanterna, fer un viatge en el temps en època que necessitem de la cultura i el patrimoni per tirar endavant i cercar allò positiu en una època trista i apagada… Tot plegat ens anima a seguir treballant per una manera de fer, pel respecte del patrimoni de casa nostre, per tot allò que es pot trobar lluny de les rutes massificades del turisme habitual… Després de les visites escolars amb els institut d’Olot, de poder acompanyar a l’especialista del camp, en Julio, de trepitjar el refugi ens sentim una mica més «nostre» el patrimoni dels aeròdroms de la Garrotxa…

Ens adonem que poc a poc anem teixint una xarxa de complicitats que acompanya una beina fen feta de documentació, recerca i divulgació del patrimoni aeronàutic de la Guerra Civil. Les coses ben fetes requereixen el seu temps, però arriben…

Deja un comentario